El darrer VENTS DEL MÓN, el butlletí d’informació eòlica, editat pel GCTPFNN, ens recorda que l’aerogenerador de Tvind celebra 40 anys!

L’any 1975 un grup de professors i estudiants de les escoles Tvind, a Dinamarca, seguint la tradició en l’ús de l’energia eòlica de la regió, decidiren construir el que va ser durant molt de temps, l’aerogenerador més gran del món. Va començar a produir electricitat el 26 de març de 1978. Avui continua produint energia, i continua simbolitzant el coratge, la determinació, la unitat, i la capacitat del treball comunitari, la lluita contra l’energia nuclear i a favor de la simbiosi de la humanitat amb la natura.

La idea de construir l’aerogenerador va començar a gestar-se entre el professorat de les escoles. L’objectiu era controlar els desbocats costos de la calefacció (cremaven gasoli) i subministrar les escoles amb energia renovable i neta, sense contaminar l’atmosfera i a l’hora aportar un argument concret i contundent en el debat energètic (havia passat la primer crisi del petroli de l’any 1973 i Dinamarca n’havia estat molt afectada), doncs hi havia plans de construir reactors nuclears. Com que gran part de la població danesa estava en contra de l’energia nuclear mercès a l’activitat antinuclear de l’OOA, que s’havia fundat l’any 1974, decidiren demostrar que era possible construir un gran aerogenerador per disposar de l’energia (tèrmica i elèctrica) que les escoles necessitaven.
A llarg del procés de construcció, que va allargar-se 3 anys, més de 100.000 persones s’acostaren a Tvind per col.laborar i veure, com s’anava materialitzant allò que molts ‘experts’ de l’època havien pronosticat que seria un estrepitós fracàs, ja que la primera ventada hivernal se l’emportaria. No solament no va ser un fracàs, sinó que l’aerogenerador de Tvind ha significat molt per a totes les persones que estàvem convençudes que no cal contaminar per disposar d’energia. L’aerogenerador de Tvind va representar i continua representant, un poderós símbol en la lluita contra l’energia nuclear, demostrant que l’energia de la gent és capaç de materialitzar projectes que, de bon començament, semblen impossibles.

A finals de l’any 2014 havia fet 116.000.000 de voltes, i havia generat milions de kWh. Per conèixer tota l’experiència de l’aerogenerador de Tvind, solament cal anar al seu web, on es pot llegir i veure, amb tota mena de detalls, com es va fer, per què es va fer i que ha significat.

Aqui podeu veure, els primers escrits que es van publicar a casa nostra entorn d’aquest emblemàtic projecte. El poder del viento a la revista Ajoblanco de juliol de 1978, per Jordi Alemany; El molí més gran del món publicat als Fulls Informatius d’octubre 1979 per la Comissió Tècnica d’Energia i escrit per Josep Puig;  El aerogenerador de Tvind o la fuerza del trabajo comunitario per J. Alemany, i  J. Puig a Transición julio-agosto 1980.

Llarga vida a l’aerogenerador de Tvind!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *